16 Ocak 2021 Cumartesi

 BAĞY NE DEMEKTİR? 

Beğy kavramı Kur'an'ın üzerinde önemle durduğu, hakkı kabul etmenin önünde engel olan kötü bir ahlaktır. 


İlk önce "beğy" kavramının Kur'an'da nasıl geçtiğine bir bakalım. 


"Allah'ın kullarından dilediğine elçilik ihsan etmesini "beğyen" azgınlıklarından  dolayı Allah'ın indirdiğini ( Kur'an'ı) inkar ederek kendilerini harcamaları ne kötü bir şeydir!

 Böylece onlar gazap üstüne gazaba uğradılar. Ayrıca kâfirler için alçaltıcı bir azap vardır"

(Bakara-90)


"İnsanlar tek bir ümmet idi. Sonra Allah müjdeleyiciler ve uyarıcılar  olarak Nebiler gönderdi. 

İnsanlar arasında anlaşmazlığa düştükleri (dini) hususlarda hüküm vermeleri için,  onlarla beraber hak yolu gösteren kitapları da indirdi.


Ancak kendilerine kitap verilenler, apaçık deliller geldikten sonra aralarındaki "beğyen" "azgınlıktan" ötürü dinde anlaşmazlığa düştüler. 


Bunun üzerine Allah iman edenlere, üzerinde ihtilafa düştükleri gerçeği izniyle (ilim ve iradesiyle) gösterdi. Allah dileyeni doğru yola iletir"

( Bakara- 213)

 

"Allah nezdinde hak din İslam'dır. Kitap verilenler, kendilerine ilim geldikten sonradır ki, aralarındaki "beğyen" "azgınlık" yüzünden ayrılığa düştüler. 


Allah'ın âyetlerini inkâr edenler bilmelidirler ki Allah'ın hesabı çok çabuktur"

(Âli İmran- 19) 


"Onlar kendilerine ilim geldikten sonra, sadece aralarındaki "beğyen" "azgınlık" yüzünden ayrılığa düştüler.

 

Eğer belli bir süreye kadar Rabbinden bir erteleme sözü geçmiş  olmasaydı,  aralarında hemen hüküm verilirdi. Onlardan sonra kitaba varis kılınanlar da onun hakkında derin bir şüphe içindedirler"

( Şura- 14)


"Din hususunda onlara açık deliller verdik. Ama onlar kendilerine ilim geldikten sonra aralarındaki "beğyen"  azgınlık yüzünden ayrılığa düştüler.

 Şüphesiz Rabbin ayrılığa düştükleri şeyler hakkında kıyamet gününde aralarında hüküm verecektir" 

(Casiye- 17)


Beğy kavramı Kur'an'da Firavun ve Karun bağlamında şu şekilde geçiyor. 

"Biz, (Azimuşşan) İsrailoğulları'nı denizden geçirdik. Ama Firavun ve askerleri "beğyen" "azgınlık" ve "adven" (düşmanlık) yapmak üzere onları takip etti. 


Nihayet denizde boğulma  haline gelince (Firavun:) 


Grçekten israiloğulları'nın inandığı Allah'tan başka ilah olmadığına ben de iman ettim. Ben de müslümanlardanım!" dedi"

(Yunus-90)


"Karun, Musa'nın kavminden idi de, onlara karşı azgınlık etmişti. Biz ona öyle hazineler vermiştik ki, anahtarlarını güçlü kuvvetli bir topluluk zor taşırdı. 


Kavmi ona  şöyle demişti: 

Şımarma! Bil ki Allah şımaranları sevmez.

 Allah'ın sana verdiğinden O'nun yolunda harcayarak ahiret yurdunu iste;  ama dünyadan da nasibini unutma.

 Allah sana ihsan ettiği gibi sende insanlara iyilik et. Yeryüzünde bozgunculuğu arzulama. Şüphesiz ki Allah bozguncuları sevmez"

(Kasas-76,77)


En doğrusunu Allah bilir. 

Beğy: Siyasi ve mezhebi  emellerine İslam dinini alet ederek, kutsal  değerler üzerinden insanları aldatarak, kendine ve yandaşlarına iktidar ve saltanat, güç ve kuvvet devşirme, hırs ve ihtiras anlamlarına gelmektedir.


Beğy: Allah'a karşı başkaldıran, azgın ve saldırgan, haset ve kibirle Kur'an'a düşmanlık eden, mezhep, fırka ve kavmiyetçilik peşinde koşan  kimsenin karakteridir.  


Beğy: İçindeki makam ve  yönetme hırsına, iktidar ve yönetim ihtirasına mahkum olma, mezhep, fırka, cemaat ve  tarikatından aldığı güç ve kuvvetle kibir ve gurura esir olan, vahye düşman, din üzerinden kendi siyasi ve dünyevi emelleri için ihtilaf çıkaran, insanları fırka ve mezheplere bölerek onları zayıflatan zorba diktatörlerin ve din adamlarının inanç, ahlak ve fiillerine denir. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder