TEVBE 103. ÂYET HANGİ ANLAMA GELMEKTEDİR?
Söz konusu âyetin anlamı şudur.
"Onların mallarından sadaka al; bununla onları (işledikleri günahtan) temizlersin, onları aratıp yüceltirsin. Ve onlar için salat et. Çünkü senin salât'ın onlar için bir sekinedir. Allah işitendir her şeyi bilendir"
(Tevbe-103)
Yukarıdaki âyette bulunan "salli" kelimesine Diyanet, Elmalılı Hamdi Yazır, Hasan Basri Çantay, Ali Bulaç, Muhammed Esed, Suat Yıldırım, Celal Yıldırım, Süleyman Ataş ve Diyanet vakıf meali tarafından "dua et" anlamı verilmiştir.
Halbuki bu âyette bulunan "salli" kelimesinin dua etme ile hiç bir ilgisi yoktur.
Söz konusu âyetin hangi anlama geldiğini ortaya koymadan önce üzerinde bulunan iki âyeti görmek zorundayız.
"Çevrenizdeki bedevi Araplardan ve Medine halkından birtakım münafıklar vardır ki, münâfıklıkta maharet kazanmışlardır. Sen onları bilemezsin.
Onları biz biliriz. Onlara iki kez azab edeceğiz, sonra da onlar büyük bir azaba itileceklerdir.
Diğerleri ise günahlarını itiraf ettiler, iyi bir ameli diğer kötü bir amele karıştırdılar. (Tevbe ederlerse) umulur ki Allah onların tevbelerini kabul eder. Çünkü Allah çok bağışlayan merhamet edendir"
(Tevbe-101,102)
Tevbe 103. âyette söz konusu edilenler, münafıklıkta maharet kazanmayan, yaptıkları günahlardan pişman olan ve tevbe etmeye meyilli bulunanlardır.
Yani bunlar İslam ile nifak arasında bulunan bir kesimdir.
Yüce Allah, Nebi (a.s) a pişmanlıklarının pekişmesi, imanlarının sağlam olması ve münafıklıktan iyice arınmaları için ilk önce onların mallarından sadaka almasını emrediyor.
Daha sonra fiil ve sözleriyle onlara yardım etmesini ve destek olmasını tavsiye ediyor.
Yani Allah ve Resul'ü tarafından kendilerine değer verildiğini anlayacaklar.
Nebi (a.s) söz ve fiilleriyle onlara yardım edecek ve destek olacak ki, nifak hastalığından kurtulup ihlas ve takva sahibi birer Müslüman olsunlar.
Dolayısıyla âyette bulunan "salli aleyhim" "onlara destek ol, yardım et, onlara ağırlık ve değer ver" anlamına gelmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder