31 Ağustos 2016 Çarşamba

ŞİA'NIN İTİKADİ DURUMU : ( 1. YAZI )
Şia kelimesi (şya) kökünden gelmektedir.
 Bu kelime Arapçada "bir insanın yardımcıları ve ona uyanlar, aynı görüşte olmasalar da bir şey üzerinde birleşen, fırka, bölük, taraftar, yayılmak, uğurlamak, miktar, süre,  sıra, aslan yavrusu, eş ve benzer" anlamlarına gelir.
(Şia kelimesinin kullanışları için bakınız Muhammed Bin Mükerrem b  manzur, lisanu'l Arab, Beyrut)
 Bu anlamlar arasında "taraftar, yardımcı, fırka, bölük ve yayılmak" anlamları daha yaygın olarak kullanmıştır.( Muhammed Hüseyin Zeynel -Amili  Meşhed-  1375- 31)
 Kuran'ı Kerim'de bu kelime "fırka, bölük, topluluk, emsal, taraftar ve uymak,aynı inanca sahip olanlar(Saffat, 83 ) " anlamlarında kullanılmıştır.
( Enam 65,159- Hicr-10, Meryem- 69, Kasas- 4, Sebe - 54, Kamer 51)
Istılahta ise şu şekilde tarif  edilmiştir. "Allah Resulü'nün vefatından sonra Halifeliğin ve İmametin  Hz Ali'nin Hakkı olduğuna inanan ve ondan sonraki halifelerin de onun soyundan gelmesi gerektiğine itikad eden Hazreti Ali taraftarı fıkradır"
 Başka bir tanım ile "Şii " adı, günümüzde isnaaşeriyye ve İsmailiye mezheplerinin bağlarıyla Ehlibeyt imamları hakkında İlâhi  İmamet teorisini savunanlar için kullanılmıştır.  Dr Ali Özek 1993 yılında İstanbul'da Şii düşüncesine dair düzenlenen uluslararası sempozyumda İmamet ile ilgili şu açıklamaları yapmıştır "Şia ile Ehlisünnet arasında ayrılığa düşülen meselelere gelince bunların başında İmamet gelir.
 ihtilafın temeli, iki grubun bu konudaki ayrılıklarına  dayanmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder