PARALEL DİN (31. YAZI)
Ehli sünnet mezhebinde saygın oldukları düşünülen şahsiyetlerin büyük çoğunluğu Kur'an, ilim, hikmet, akıl, Tevhid, tefekkür ve sorgulama düşmanıdır.
Büyük saygı gören bu isimlerin hepsi Kur'an cahili ve asgari derecede bile aklını kullanamayacak bir karaktere sahiptirler.
Bunlar Kur'an dini olan İslam'ın en temel ilkelerini, Tevhid akidesini tahrip etmede ve kendilerini ilahlaştırmada birbirleriyle yarış halinde olmuşlardır.
Hangisi sapıklığını daha açık ortaya koymuşsa o daha büyük bir veli ve daha keramet sahibi, ulaşılmaz çok önemli bir gavs olarak görülmüştür.
Günümüze geldiğimizde tasavvuf adlı paralel dinin diğer önemli isimlerinden biri de Said Nursi'dir.
Said Nursi de kendisinden önce gelen uydurmacı mutasavvıflar gibi geleneği bozmamış Risale'i Nur'ların kendisine yazdırıldığını iddia etmiştir.
"Bu Risalenin girişinin bu derece uzun olması istemeden olmuştur. Demek ihtiyaç var ki öyle yazdırıldı"
(Kur'an ışığında Aracılık ve Şirk- Prof Abdülaziz Bayındır, s, 223, 333 nolu dipnot, Şualar, yedinci Şua, c 1, s, 895)
Tasavvuf ve tarikatlara göre evliyalık Allah ile kul arasında kutsal ve mukaddes bir kurumdur.
Allah'ın dostu anlamında kullanılan veli ifadesi belli şahıslara özel olarak verilir ve bunlar arasında da kutup, gavs,
evtad, revasi, nüceba, nukeba gibi mertebelerin bulunduğu hiyerarşik uydurma bir yapı meydana getirilmiştir.
Bunların kainatta tasarruf sahibi olduklarına, insanlara manevi olarak yardıma koştuklarına iman edilir ki, Kur'an'a göre böyle bir inanç tam anlamıyla şirktir, küfürdür.
Rahman ve Rahim olan Allah Kur'an'ı Mübin'de şöyle buyuruyor.
"Bilesiniz ki, Allah'ın dostlarına korku yoktur, onlar mahzun olmayacaklardır. Onlar, iman edip de takvaya ermiş olanlardır"
(Yunus, 62, 63)
"Rabbinizden size indirilene (Kur'an'a) uyun. O'nu bırakıp da başka dostların (Evliya) peşlerinden gitmeyin. Ne kadar da az öğüt alıyorsunuz"
(Âraf, 3)
"Yoksa onlar Allah'tan başka dostlar (Evliya) mı edindiler? Halbuki dost (Veli) yalnız Allah'tır. O ölüleri diriltir, her şeye kadir olandır"
(Şura,9)
Dolayısıyla genel anlamda evliya vardır ve çoktur, yani Allah'ın emir ve yasaklarını yerine getiren her takva sahibi Allah'ın veli kuludur.
Özel anlamda evliya hem yoktur hem yasaktır, yani birinin adını anarak onu Allah'ın veli bir kulu tayin etmek Kur'an'da yasaklanmıştır.
Çünkü Kur'an'a göre kimin ne olduğunu bilen sadece Allah'tır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder