KUR'AN'IN ÖZELLİKLERİ
(3.YAZI)
Kur'an'ı incelediğimizde onun Mekki ve Medeni âyetleri ile tarih itibariyle önce indirilen sonra indirilen âyetleriyle bir bütünlük içinde olduğunu görürüz.
Bunun anlamı şudur:
Kur'an'ı Mübin bilinen tertibi ile bir bütünlük arz etmektedir.
Esasen Kur'an kendisini bir kitap olarak takdim ettiğine göre onda bir iç dizayn bir ahenk bulunduğundandır.
Çünkü yüzlerce olay üzerine ve ancak yirmi üç yılda tamamlanan normalde fikri düzeninden ve mantıki tutarlıktan mahrum gelişigüzel indirilen bir metnin eksiklikten kurtulamayacağı muhakkaktır.
Sonsuz bir ilme ve sisteme (hikmet) dayalı olarak indirilmiş (Nisa-166; Araf- 52)
ve âyetleri de ona göre tertip edilmiş bir kitabın her şeyden önce bütünlük arz eden insicamlı bir iç dizayna sahip olması gerekir.
Kur'an kendisini "tek bir söz" hükmünde olduğunu ifade ederken, onun bir bütün olduğunu ve bütünlüğü içinde anlaşılması gerektiğini vurgulamaktadır.
Evet gerçekten de Kur'an kendisinden söz ederken "hadis, kelam, öğüt, hak, kavl, davet gibi tekil ibareler kullanarak tek bir söz hükmünde olduğunu ortaya koyar.
Kur'an'ın en önemli özelliklerinden biri de kendi bağlam ve bütünlüğü içinde açık ve anlaşılır olmasıdır.
Eğer Kur'an yukarıda anlatmaya çalıştığımız bağlam ve bütünlüğü çerçevesinde açık ve anlaşılır bir kitap kimliğinde ise o kendisini tebyin, tasrif, tafsil ve tefsir ediyor demektir.
Kur'an, kendisinin açık ve anlaşılır olduğunu yüzlerce âyette ortaya koyar.
Mâide-15; Hicr- 1; Nur- 34, 46; Şuara- 2; Kasas-2; Neml-1; Duhan 2;Talak- 11)
Bir çok ayette geçen "Ha Mim, apaçık kitab-a andolsun ki...." ve "Bunlar, kitabın ve apaçık olan Kur'an'ın âyetleridir" gibi ifadelerden, Kur'an'ın hem kendi iç yapısında açık olduğu, hemde insanların ihtiyaç duydukları hususları açıklayan ve Allah katından inzal edildiğine şüphe edilmeyen bir kitap olduğu anlaşılmaktadır.
Ayrıca "apaçık" gibi ifadeler de Kur'an'ın açık ve anlaşılır olduğunun delili sayılırlar.
Yine "Biz Kur'an'ı her şeyi açıklayıcı olarak sana indirdik..." (Nahl- 89 gibi ifadelerle Kur'an'ın açıklayıcılık özelliğini vurgularken "âyetleri geniş geniş açıkladık..."
( Enam- 97)
"O Allah ki kitabı size genişçe açıklanmış olarak indirdi..."
( Enam- 6) gibi ayetlerde de Kur'an ayetlerinin geniş ve detaylı olarak açıklandığını ifade etmektedir.
Çünkü "muhataplarını tek doğruya yönelttiğini (İsra-9) onlara gerekli bütün genel prensipleri açıkladığını, yine kendi beyanlarından öğrendiğimiz Kur'an'ın açıklayıcılık özelliğini taşıyabilmesi için kendisinin büyük ölçüde açık olması gerekir.
Burada açıklayan şey, Kur'an olduğuna ve açıkladıklarını da birtakım kelimelerle izah etme durumunda bulunduğuna göre onun ifadelerinin de anlaşılır olması gerekiyor.
Bu itibarla "Kur'an'ın açık bir söz, aynı zamanda bir açıklama, bir belâğ, bir bayan olması, bizi onun açık ve anlaşılır bir kitap olduğu sonucuna götürmektedir.
Kur'an'ı kendi bağlam ve bütünlüğü İçinde açık ve anlaşılır oluşuyla yukarıda ifade ettiğimiz gibi ondaki ifadelerin iletmek istediği mesajın kavranması için muhataplarından istediği tek şey din ve hüküm olarak sadece kendisine başvurulması gerektiğidir.
Muhammed süresi'nin 24. Müminün süresi'nin 68 ve Nisa süresinin 82. âyetlerine dayanarak, Kuran'ın, kafir ve münafıkları düşünmeye teşvik ettiğini dolayısıyla âyetlerinin anlaşılmasının inkârcı ve münafıklar tarafından bile anlaşılabileceğini gösteriyor.
Kur'an'ın müminler için daha anlaşılır bir kitap olduğunu kim reddedebilir?
Yine Kamer süresinde tam dört defa (17, 22, 32, 40) tekrarlanan "Biz Kur'an'ı öğüt almak isteyenler için kolaylaştırdık. Öğüt alan yok mu?" ifadesi ile Kur'an'ın anlaşılabilir bir nitelik taşını göstermektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder