22 Kasım 2016 Salı

KUR'AN'DA RESUL VE NEBİ :(1. YAZI)
Kur'an, tüm elçiler  için geçerli olan hususlarda bazen Nebi bazen Resul kelimesini kullanır. Ama bu durum Nebi ile Resul'ün aynı anlama geldiğini aynı şeyler olduğunu göstermez.
 Çünkü Kur'an Nebi ile Resulün  ayrıştığı konularda asla böyle davranmaz.
 Yani ayrışan  konularda bazen Nebi  bazen Resul  kelimesini kullanmaz.
 Bağlam hangi kelimeyi gerektiriyorsa o kelimeyi kullanır.
( Nebi ise Nebi,  Resul ise Resul)Şöyle ki,
  Kur'an, kitabın kimlere verildiğini bildiren
 ayetlerde bazen Nebi, (Bakara, 213)  bazen Resul, ( Hadid, 25) kelimesini kullanır.
 Aynı şekilde Her ümmete elçi  gönderildiğini bildiren ayetlerde  kullanılan kelime de bazen Nebi (Bakara, 213) bazen  Resul(Nahl, 36)  olur.
Kur'an'ın  kime iman edilmesi  gerektiğini bildirirken kullandığı kelime de  bazen Nebi (Bakara, 177) bazen  Resul(Bakara, 285)  olur. Elçilerin tafdiliyeti ile  ilgili ayetler de kullanılan kelime de bazen Nebi (İsra, 55)  bazen Resul(Bakara, 253)  olur.
 Elçilerin gönderilme gerekçelerini (müjdeci ve uyarıcı olarak gönderildiğini) bildiren ayetlerde kullanılan kelime de  bazen Nebi (Bakara, 213)  bazen Resul(Nisa, 165)  olur.
 Kıssaları anlatılan ve anlatılmayan elçilerden bahsedilirken kullanılan kelime de bazen Nebi (Nisa, 163, 164)  bazen Resul (Mü'min, 70)  olur. Kitabın verilmesi, elçilere iman, elçilerin gönderilmesi, bunun gerekçeleri, elçilerin tafdiliyeti, kıssaların anlatılması,anlatılmaması gibi konularda  bazen Nebi bazen  Resul kelimesinin kullanmış olması Nebi ile Resulün aynı şeyler olduğunu asla göstermez.
 Hatta Nebi ve Resul kelimeleri bu zatların farklılaşan özelliklerini ön plana çıkarır.
 Tıpkı Anne, teyze, hala kelimeleri ile her biri kadın  olan bu insanların farklılaşan özelliklerinin  bildirilmiş olması gibi.
 Bundan dolayıdır ki, asıl dikkat edilmesi gereken husus, Kur'an'ın Nebi ve Resul kelimelerini hangi bağlamda ortak kullandığı değil, hangi bağlamda ortak kullanmadığıdır. Yani bu kelimeler  ile elçi  olan zatların hangi vasıfları  ön  plana alınıyor?
 Buna bakılmalıdır.
 Bunun içinde bu kelimelerin kural olarak kullanıldığı ayetlerdeki bağlama dikkat edilmelidir.
 Böyle bakılınca farklılaşan yönlerin kolaylıkla tesbit edildiği  görülür. Şöyle ki,

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder